Kyoto - Staden

Tokyo må vara den stora staden, men Tokyo är en uppkomling. 1600 var Edo, som den hette då, bara en liten fiskeby, när den nya shogunen Ieyasu Tokugawa gjorde Edo till sin administrativa huvudstad. Men det var i Kyoto som kejsarna bodde, från slutet av 700-talet till 1868 när också kejsaren flyttade till Edo (som då blev Tokyo). Många japanska städer bombades till smulor under andra världskriget, men Kyoto kom undan (av skäl som inte alls är vackra, se Hironshima-sidan för detaljer).

Kyoto är en modern storstad med gott om industri och handel. Men finns massvis med sevärdheter, och man skulle lätt kunna vara i Kyoto i två-tre veckor för att turista, inte minst om man tar i åtanke alla ställen man kan nå med en dagsutflykt från Kyoto. Fast det är klart, många tempel är det. Och många japanska trädgårdar. Så det kan bli en överdos. Men Kyoto är en trevlig stad, inte minst kvällstid. Själv var jag bara där i 3½ dag, och jag hann långt ifrån inte med allt. Jag var till exempel inte till Nara, som var Japans allra första fasta huvudstad.

Jag har delat upp Kyoto-bilderna i tre delar. Denna sida visar själva staden, både den moderna, och det lilla som finns kvar av det gamla. Sedan finns det en sida med alla tempel (med tillhörande naturscenerier) jag besökte och en med bilder från alla de japanska trädgårdar som jag besökte.

Hemsida Japan English version


1. Kyoto-tornet

2. Kyoto-stationen

3. Utsikt åt sydöst

4. Utsikt över Kiyomizu-dera

5. Hus

6. Bro över Kamo-gawa

7. Hus vid Kamo-gawa

8. Vy över Kamo-gawa

9. Pontocho

10. Restauranger i Pontocho

11. Kanal i Pontocho

12. Galleria

13. Tempel i gallerian

14. Tempeldetalj I

15. Tempeldetalj II

16. Gatutempel

17. Krabba

18. Pontocho i kvällsljus

19. Gränd I

20. Gränd II

21. Cykelställ

22. Affär I

23. Affär II

24. Traditionella hus

25. Maruyama-parken

26. Gion

27. Fågel

28. Gion II

29. Gion III

30. Gion IV

31. Gion V

32. Gion VI

Tillbaka till "Mina bilder"