1. Välkommen till Färöarna!

  Första sidan
Fram


Större bild

Sammanlagt finns det 18 färöar, varav jag besökte åtta. Därtill kommer diverse holmar och skär. Av de 18 officiella är 17 bebodda, även om det i något fall handlar om bara någon enstaka familj. Ursprungligen koloniserades öarna från Norge, men genom Kalmarunionen och dess efterdyningar, kom de under Danmark. Idag är Färöarna autonoma, och ser sig som ett eget land som är del av det danska riket. Färöarna är inte med i EU.

Den bästa tiden att åka till Färöarna lär vara i maj/juni. Då är vädret ofta torrt (vilket nog inte är samma som strålande sol hela tiden). Jag åkte första veckan i augusti, och då hade det blivit ostadigare. 

Färöarna lämpar sig inte för spontanturism där man letar hotell när kvällen kommer, utan man bör boka alla nätter i förväg. Jag bokade ett paket med flyg + hotell + hyrbil via en lokal resebyrå GreenGate, och de hade ett pyssel att få ihop mina nätter. Och hyrbil är att rekommendera även om det finns bussförbindelser till de minsta byar. Men med bil kan du stanna så länge, eller så kort, du önskar på ett ställe. Några avstånd att tala om är det inte. Från Tórshavn i söder till Viðareiði i norr är det tio mil. Dock hävdar många att bäst av allt är Mykines och den ön kommer man bara till med en skraltig båt eller med helikopter – som båda kan ställas in vid dåligt väder. Nej, jag var inte på Mykines.

När du än åker, tänk på att ta rejäla kläder. Värmerekordet någonsin på Färöarna lär vara 22 grader. Snittsommartemperatur är 11. Det blåser mycket, inte minst uppe på bergen, så ta med den vindtäta jackan. Se också till att den står emot regn, och ha med regnbyxor. Även skodonen måste stå emot väta. Om du går ute i naturen kan det vara blött i gräset även om det inte regnar just för stunden. Om du tar med något att ha om öronen, kommer du inte att ångra det, och även ett par handskar är inte dumt.

Tänk på att de flesta samhällen på Färöarna är små, och det finns långt från någon krog överallt. Men finns det ett snabbköp brukar man kunna fixa en plastförpackad macka där. När du ska prata med folk, går det nästan alltid bra med svenska. Färingarna talar då snarare skandinaviska med dig än danska. 

Enda guide-boken jag hittade var Bradts guide, men det var helt OK.